Loading...

czwartek, 28 marca, 2024

Czym są białka serwatkowe

Kulturyści uważają, że nie obejdą się bez serwatki. To właśnie ten rodzaj białka uważany jest za najbardziej pożądany w przypadku tych osób, którym zależy na zbudowaniu suchej masy mięśniowej. Warto więc przyjrzeć się jej nieco bliżej.
Typy białka serwatkowego
Białko serwatkowe to produkt niezwykle złożony. Wyróżnia się trzy jego podstawowe rodzaje:
WPC;
WPI;
WPH.
WPC to nic innego, jak koncentrat biała serwatkowego. Aby powstał, serwatkę należy poddać procesowi ultrafiltracji. WPI to skrót stosowany na oznaczenie izolatu białka proteinowego. Do produkcji stosuje się różne techniki tak zwanej filtracji membranowej. Bardzo często producenci decydują się również na zastosowanie wymiany jonowej. WPH oznacza hydrolizat białka serwatkowego. Uzyskuje się go za pomocą stosunkowo nowej metody produkcji.
Korzyści
Osoby decydujące się na przyjmowanie białka serwatkowego mogą liczyć na szereg korzyści. Przede wszystkim dostarczy ono aż dziewięć aminokwasów o charakterze egzogennym. Jest również świetnym źródłem L – leucyny. Substancja ta uczestniczy w procesie syntezy białek budujących mięśnie.