Loading...

środa, 09 października, 2024

Białko w naszym organizmie

Produkty bogate w białko są niezwykle ważne w diecie. Białko jest częścią każdej komórki w ciele człowieka, wchodzi w skład niemal każdego płynu, poza moczem i żółcią. Jest głównym składnikiem gruczołów, skóry, narządów i mięśni. Dostarczane z pożywieniem białko pozwala regenerować i budować komórki. Nic więc dziwnego, że sportowcy i kulturyści starają się dostarczyć organizmowi szczególnie bogate porcje białka. Jest ono niezwykle kluczowe także w diecie kobiet i nastolatków.
Warto zadbać, by w codziennej diecie znalazły się produkty, które pokryją pełne zapotrzebowanie na ten składnik. Bogatym źródłem białka są przede wszystkim produkty pełno-białkowe, czyli te które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy: ryby, mięso, drób, jaja, produkty mleczne, mleko. Jedyną rośliną pełno-białkową jest soja. W orzechach, groszku, czy pestkach znajdziemy z kolei białko, w którym brakuje chociaż jednego aminokwasu.
Białko odgrywa także kluczową rolę w procesach odchudzania. Hamuje łaknienie i przyspiesza przemianę materii. Białko jest elementem wielu diet odchudzających, ale warto traktować je przede wszystkim w kategorii cennego budulca.