Loading...

środa, 09 października, 2024

Białko serwatkowe – czym jest?

Białko serwatkowe, ze względu na swoje możliwości budulcowe, jak również ze względu na swoje możliwości anaboliczne, jest tym, który powinien być podstawą diety nie tylko sportowców, ale wszystkich osób aktywnych, lubiących sport i wysiłek fizyczny.
Proszek z zawartością białka serwatkowego jest jednym z najchętniej wybieranych suplementów, szczególnie przez sportowców zajmujących się rzeźbieniem ciała, oraz sportami siłowymi. Białko serwatkowe jest białkiem pełnowartościowym, co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. W przeciwieństwie do białek kazeinowych, białka serwatkowe są rozpuszczalne w różnorodnych płynach. Białka serwatkowe znajdziemy przede wszystkim w mleku odtłuszczonym, serze, śmietanie. Pozyskiwanie białek serwatkowych odbywa się metoda filtracji membranowej, w zależności do tego, jakie białka chce sie otrzymać. Wyróżniamy trzy białka serwatkowe: koncentrat białka serwatkowego, izolat białka proteinowego oraz hydrolizat białka serwatkowego. Białka te odgrywają role w budowaniu i utrzymaniu mięśni.