Loading...

wtorek, 19 marca, 2024

Białko serwatkowe dla mięśni

Białko serwatkowe to suplement niezwykle popularny w świecie kulturystów, sportowców i entuzjastów ćwiczeń na siłowni. Osoby, które chcą rozbudować beztłuszczową masę mięśniową, muszą liczyć się z koniecznością dodatkowej suplementacji. Białka serwatkowe są znakomitą alternatywą.
Wyróżniamy trzy typy białek serwatkowych:
– koncentrat białka serwatkowego (WPC)
– hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
– izolat białka proteinowego (WPI)
Różnią się one sposobem pozyskiwania i stężeniem białek. Białko serwatkowe jest źródłem pełnowartościowych białek, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Specjaliści podkreślają, jak duże korzyści mogą płynąć z przyjmowania tego preparatu. Białko serwatkowe szybko zostaje strawione i wchłonięte, pozytywnie oddziałując na masę mięśniową i stymulując metabolizm. Przejawia działanie anty-kataboliczne, może poprawiać wrażliwość na insulinę i wpływać korzystnie na ogólny stan organizmu trenujących. Włączenie białek serwatkowych do codziennej diety jest bardzo proste i może przynieść wspaniałe efekty.